W czasie wszechogarniającej mody na fit jedzenie, dobrze jest zadać sobie pytanie, dlaczego mamy zamiar przejść na dietę. W końcu przechodzenie na konkretny sposób odżywiania się (a tym właśnie jest dieta) nie musi oznaczać rezygnowania z ulubionych smakołyków i nie jest jednoznaczne z tym, że chcemy stracić na wadze.

Najlepiej, jeśli odpowiedzią będzie, że robimy to po prostu dla siebie, aby zwyczajnie lepiej się czuć (i może przy okazji schudnąć).

Ilość diet dostępnych na rynku jest wręcz niewyobrażalna. Dieta 1000 kalorii, dieta kopenhaska, dieta wg grupy krwi, dieta low carb. Można wymieniać dalej. Jednak przecież nie o to w tym chodzi. Bo najważniejsza jest… równowaga. Ludzki organizm do życia potrzebuje odpowiedniej ilości składników odżywczych, a idealna dieta to taka, która będzie mu dostarczać wszystkiego, co potrzebne w wyważonych ilościach.

Najbardziej polecana dieta to ta ZBILANSOWANA. Dostarczająca, jeśli nie prowadzisz aktywnego trybu życia, około 1800-2000 kalorii na dzień. W zależności od płci, pracy, chęci stracenia kilogramów, czy siedzącego trybu życia, ilość kalorii może odpowiednio wzrosnąć lub zmaleć. Ważne są witaminy, błonnik, kwasy Omega-3. Kluczem do sukcesu będzie pamiętanie o 3 zasadach.

1. Warzywo do każdego posiłku – chyba że jest on typowo słodki, wtedy owoc będzie wystarczający.

2. Picie około dwóch litrów wody na dzień – utrzymywanie prawidłowej gospodarki wodnej to niezbędna część zdrowego trybu życia. Dodatkowo, mózg czasem myli pragnienie z głodem.

3. Regularne jedzenie.

Możesz być zdziwiony, że to zawsze te same zasady. Wszędzie. Bo to naprawdę działa w taki sposób.

Jeśli z jakiegoś powodu chcesz zacząć się lepiej odżywiać, ale nie masz czasu lub ochoty na przygotowywanie posiłków samemu, to idealną opcją staje się wtedy catering dietetyczny. Warto go wypróbować, ponieważ dietetyk cateringu dobiera indywidualnie odpowiednią dietę, a kucharz przygotowuje posiłki w najlepszy możliwy sposób – zdrowo i smacznie. Ty zaś nie musisz się martwić ani czasem, ani tym co masz przygotować.