O żywności w kontekście zdrowia mówi się coraz więcej. Media, lekarze i dietetycy zwracają uwagę na konieczność czytania składów i przyglądanie się pochodzeniu produktów. Niebezpieczne substancje dostępne w nich mogą zaszkodzić. Warto więc zainteresować się tematem na poważnie i zacząć wybierać taką żywność, która zamiast niszczyć zdrowie, pomoże je odbudowywać. Co można zaliczyć do zdrowych produktów? Gdzie kupować, żeby być pewnym ich jakości?

Warzywa – nieocenione źródło witamin

Warzywa są niezwykle istotnym elementem zdrowego odżywiania. Bezwzględnie należy zadbać o wprowadzenie ich do diety. Na czym się skoncentrować, wybierając warzywa? Warto wybierać te z upraw ekologicznych, czyli takich, gdzie nie używa się niebezpiecznych dla zdrowia nawozów. Należy sprawdzać, czy wybrane przez nas produkty nie są nadpsute. Nie należy spożywać warzyw, których choćby mała część jest spleśniała. Uważanie na to pozwoli wybierać produkty, które są pełne potrzebnych organizmowi witamin. Które z nich można znaleźć w warzywach?
Z pewnością warzywom nie brakuje witaminy A zwanej betakarotenem. To bardzo istotna dla organizmu ludzkiego witamina, która pozwala zadbać o wygląd skóry, włosów i paznokci. Jest również niezwykle istotna dla wzroku. Hamuje też powstawanie zmarszczek. Warzywa są źródłem witaminy B3. Znaleźć ją można chociażby w pomidorach.

Owoce – nie wolno o nich zapominać

Owoce to także świetne źródło witamin. Należy włączać je do swojej diety także wtedy, gdy zamierzamy się odchudzać. Niektóre z owoców mają bowiem niski indeks glikemiczny oraz niską kaloryczność. Wybierając owoce należy stosować się do tych samych zasad co przy wybieraniu warzyw. Nie powinno się spożywać owoców, których część jest nadpsuta. Warto wybierać produkty z ekologicznych upraw, a nawet z własnego ogródka, co jest najbezpieczniejsze. Najzdrowsze są owoce świeże, które nie były suszone, ani poddawane obróbce cieplnej, na przykład w czasie przygotowywania szarlotki. Owoce dostarczają organizmowi błonnika, magnezu, witaminy C.