Prawidłowe nawyki żywieniowe to podstawa zdrowia. Są pomocne przy zrzucaniu nadmiernych kilogramów, a także podczas terapii wielu schorzeń. Właściwe odżywianie to tak naprawdę to kilka prostych zasad, które wcielić w życie powinien każdy z nas. Zła dieta skutkować może bowiem chorobami układu krążenia, nerek, wątroby, anemią, osteoporozą czy cukrzycą. Co i jak jeść, by jak najdłużej cieszyć się dobrym stanem zdrowia?

Najważniejszą sprawą jest regularne odżywianie się i unikanie wszelkiego rodzaju głodówek. Systematyczne dostarczanie organizmowi potrzebnych składników pozwala mu prawidłowo funkcjonować i zapobiegać wszelkim zaburzeniom, a także unikać późniejszego wchłaniania zbyt dużych porcji na raz. Zdecydowanie korzystniej jest jeść częściej, ale w mniejszych ilościach. Najlepiej więc dzienny jadłospis podzielić sobie na 5 posiłków: 3 główne (śniadanie, obiad, kolacja) i 2 uzupełniające (II śniadanie, podwieczorek). Warto zadbać o różnorodność potraw – dieta powinna być zbilansowana. Oczywiście najwięcej korzyści daje organizmowi spożywanie warzyw i owoców – te można podjadać także między posiłkami, zarówno na surowo, po ugotowaniu czy pieczeniu, jak i w formie koktajli. Jednak nie można zapominać też o ziarnach zbóż, chudych rybach i mięsie, orzechach, ciemnym pieczywie, dobrej jakości serach czy jogurtach naturalnych.

Unikać za to należy produktów przetworzonych i zawierających zbyt dużej ilości mąki pszennej. Z diety dobrze jest również wyłączyć słodycze, fast foody, i niezdrowe przekąski, jak chipsy, paluszki czy krakersy. Ich zdrowym zamiennikiem będą bakalie oraz suszone i surowe owoce. Prawidłowemu odżywianiu nie służy także alkohol i kolorowe, gazowane napoje. Należy natomiast pić wodę (najlepiej ok. 2 litrów dziennie), a dodatkowo świeże soki, zieloną i czerwoną herbatę oraz napary ziół. Istotny jest również sam sposób przygotowania posiłków. Od smażenia na głębokim tłuszczu zdecydowanie lepszą opcją będzie gotowanie na parze, pieczenie lub duszenie. Ilość soli w potrawach należy zredukować do minimum, można za to śmiało używać rozmaitych przypraw i ziół.